top of page

Cum aleg un avocat? 12 sfaturi pentru succesul tau pe plan juridic



cum aleg un avocat?

Cum găsesc și cum aleg un avocat bun? Am nevoie cu adevărat de un avocat? Cum și cât îi comunic avocatului meu? Cum procedez atunci când avocatul nu îmi inspiră încredere? Care este onorariul corect pe care îl poate percepe un avocat?

Răspunsul la toate aceste întrebări îl găsești în acest ghid practic, care conține 12 sfaturi obligatorii de urmat pentru a alege un avocat care să îți asigure succesul în demersurile tale pe plan juridic.

* Ghidul este elaborat de persoane din interiorul profesiei și conține informații 100% adevărate.

 

1. Asigură-te că avocatul pe care l-ai ales exercită profesia în mod legal. Potrivit dispozițiilor legale – art. 1 alin. 2 din Legea nr. 51/1995 republicată, profesia de avocat poate fi exercitată doar de către membrii barourilor județene ce fac parte din Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.). Pentru a te asigura că persoana la care ai apelat întrunește această calitate și că nu face parte din structuri paralele ilegale, precum Baroul Constituțional, ai cărui lideri au fost condamnați penal, verifică Tabloul avocaților din România.

2. Caută un avocat specializat în domeniul de care ai nevoie. Legea avocaturii nu impune avocaților o anumită specializare într-un domeniu de practică, ceea ce înseamnă orice avocat are libertatea de a își alege singur aria de specializare sau, mai mult, chiar de a evita o asemenea specializare și de a încerca să acopere toate ramurile dreptului. Însă, pentru un client responsabil este prudent să apeleze la un avocat, chiar mai puțin notoriu, dar specializat în domeniul din care face parte cauza cu care se confruntă clientul, decât la un avocat notoriu, dar specializat în alt gen de cauze. De exemplu, nu este recomandabil ca atunci când cauți un avocat pentru divorț din Iași să apelezi la un avocat din Baia Mare specializat în arestări .

Dezbatere TV pe tema ”Cum aleg un avocat?” - VIDEO - partea I

3. Caută un avocat care face parte din baroul local. Legea avocaturii permite ca orice avocat definitiv să poată practica profesia în fața oricărei instanțe de judecată de pe teritoriul României (cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Curții Constituționale, unde se cere o vechime neîntreruptă în profesie de cel puțin 5 ani de la definitivare). Însă, pentru a evita cheltuieli suplimentare cu deplasarea avocatului din localitatea sa de domiciliu către cea unde este necesară prestația sa profesională, cheltuieli constând în transport, cazare, diurnă etc., cea mai potrivită soluție este să alegi un avocat care face parte din baroul local. De asemenea, este de presupus că un avocat care urmează să facă o deplasare în interes profesional va percepe un onorariu mai mare decât un avocat care face parte din baroul local, întrucât pe durata deplasării acesta nu va putea acorda asistență juridică altor clienți. De exemplu, pentru un proces de partaj (moștenire) ce se poartă la Iași este recomandabil să apelezi la un avocat din Iași, iar nu la unul din București sau din Cluj-Napoca, a cărui prezență la proces la numeroasele termene de judecată va implica cheltuieli de deplasare și un onorariu sporit.

4. Cere referințe din partea unor persoane de încredere. În această privință cel mai bine funcționează sistemul de recomandare între rude, prieteni, colegi de serviciu, cunoștințe etc. În situația în care au avut de rezolvat o problemă juridică, cu siguranță îți vor împărtăși din experiența lor și îți vor recomanda să apelezi la avocatul care i-a ajutat să rezolve cazul sau, dimpotrivă, te vor sfătui să te ferești de avocatul care i-a consiliat prost. Ipoteza ideală este cea în care ai un prieten sau o cunoștință de încredere, care este avocat specializat în alt gen de cauze. El este cel mai în măsură să îți ofere câteva nume ale unor colegi care se pot ocupa de cazul tău.

5. Caută referințe pe internet. În epoca actuală, alegerea unui avocat nu ar trebui să se realizeze în sala unde au loc ședințele de judecată sau pe holurile tribunalelor. În condițiile în care informații precum pregătirea teoretică a avocatului ce ți-a fost recomandat, domeniul său de specializare și rezultatele obținute în acest domeniu, portofoliul său de clienți, recenziile obținute din partea acestor clienți, articolele publicate în reviste de specialitate sau pe propriul blog, aparițiile în presa scrisă sau vizuală pot fi disponibile online, ar fi riscant să nu ai în vedere aceste criterii atunci când te decizi asupra avocatului ce urmează să te consilieze sau să te reprezinte pe plan juridic. Este adevărat că informațiile culese din mediul online nu ar trebui să reprezinte singurul tău criteriu de alegere a avocatului, precum în cazul altor produse sau servicii, însă la fel de adevărat este că nu ar trebuie să apelezi la un avocat absent cu desăvârșire din spațiul virtual. De asemenea, nu este recomandabil nici să alegi un avocat despre care afli că derulează afaceri controversate sau la limita legii.

6. Nu ascunde față de avocatul tău niciun amănunt, oricât de nefavorabil ar fi. Rolul avocatului nu este să își judece clientul și faptele sale, ci să îl ajute să rezolve cu succes o anumită problemă juridică. Pentru a găsi cea mai potrivită rezolvare, avocatul tău trebuie să cunoască toate datele problemei, inclusiv toate atuurile de care s-ar putea folosi adversarul tău, fiindcă numai așa le poate combate. Nimic nu este mai neplăcut pentru un avocat decât să aibă parte de asemenea surprize în fața instanței de judecată.

Dezbatere TV pe tema ”Cum aleg un avocat?” - VIDEO - partea a II-a

7. Alege un avocat care acordă maximă atenție cazului tău. Potrivit legii, un avocat nu este obligat să preia cazul oricărui cetățean apelează la serviciile sale. Fiecare avocat are libertatea să își aleagă clienții în funcție de propriile convingeri și de propria specializare, precum și în funcție de orizontul de timp previzibil pentru rezolvarea cazului și impactul acestuia asupra agendei avocatului. Însă, atât timp cât un avocat se angajează să preia un caz, atunci este dator potrivit legii să depună toate diligențele profesionale pentru rezolvarea sa optimă. De asemenea, un bun avocat știe că relația între el și client se bazează pe încredere, astfel încât îi va expune clientului cu sinceritate și pe înțelesul său atât punctele tari, dar mai ales punctele slabe ale cazului. În situația în care întâlnești un avocat care te îndeamnă la procese inutile sau care îți garantează 100% câștigarea cazului, este recomandabil să îl eviți sau să ceri părerea altui avocat.

8. Nu ezita să ceri o a doua părere altui avocat. Mai ales în situația în care speța ta este dificilă sau în situația în care aceasta prezintă o miză mare, cel mai prudent este să ceri o a doua părere. În domeniul dreptului, probleme ivite în practică au în majoritatea cazurilor mai mult de o singură rezolvare, așa încât un al doilea avocat îți poate oferi o optică diferită, care să ducă de asemenea la rezolvarea cazului, dar mai rapid sau mai ieftin. Mai mult, este obligatorie consultarea unui alt avocat atunci când primul nu îți câștigă încrederea, în sensul că nu acordă interes dosarului sau nu stăpânește cu siguranță noțiunile juridice pe care le presupune cazul.

9. Nu căuta avocatul cel mai ieftin. Onorariul este, probabil în majoritatea cazurilor, unul dintre criteriile esențiale pe care le au în vedere clienții atunci când apelează la un avocat. Piața avocaturii este una esențialmente liberală și nereglementată din punctul de vedere al tarifelor, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de branșa notarilor publici sau cea a executorilor judecătorești, în cazul avocaților nu există un barem minim sau un barem maxim pe care aceștia îl pot percepe pentru un anumit caz. Din acest motiv și onorariile percepute efectiv variază foarte mult, ajungându-se de exemplu ca pentru o oră de consultanță un avocat nespecializat, la începutul carierei, să perceapă 100 lei, în timp ce o casă de avocatură din municipiul București, care are clienți firme multinaționale sau instituții publice, să perceapă tarife de 400-500 euro pe oră. Totuși, trebuie reținut că un avocat scump, care face parte dintr-o mare casă de avocatură, nu garantează în sine o reușită sigură și că există și alți avocați organizați, de exemplu, în cabinete individuale, foarte bine pregătiți în diverse domenii și mult mai ieftini.

Potrivit Statutului profesiei de avocat, onorariile poate fi: 1) onorarii orare, care sunt recomandate mai ales în privința consultațiilor juridice, 2) onorarii fixe (forfetare), percepute ca o remunerație pentru un întreg serviciu profesional prestat de către avocat clientului; 3) onorarii de succes, care pot fi o sumă fixă sau variabilă, convenită pentru remunerarea avocatului la sfârșitul serviciului profesional pentru care a fost angajat, în cazul în care a fost atins rezultatul scontat.

Pentru activitatea de asistență juridică sau de reprezentare juridică, îți recomand să-i soliciți avocatului pe care l-ai ales stabilirea unui onorariu combinat, între cel fix și cel de succes. În acest fel, vei avea siguranța suplimentară că avocatul va depune toate diligențele profesionale de care dispune pentru atingerea rezultatului scontat și obținerea onorariului de succes.

Practica anumitor avocați care, mai ales în cazuri de despăgubiri în baza unor asigurări de răspundere civilă, stabilesc exclusiv onorarii de succes în cotă procentuală din depăgubirile obținute este nelegală, iar prevederile Statutului profesiei de avocat sancționează cu nulitatea absolută această clauză privind onorariul.

În concluzie, trebuie reținut că un avocat bun, care întrunește toate condițiile de pregătire profesională și de specializare, va ști să își aprecieze munca și nu va fi ieftin. De aceea, cel mai bine este să gândești problema onorariului în termenii unei afaceri. Apelezi la un avocat ieftin, alături de care ai șanse minime de succes, sau la un avocat ceva mai costisitor, care însă îți poate aduce reușita? Totuși, trebuie să faci diferența între un avocat scump și un escroc. În situația în care vei câștiga dosarul, iar la final vei constata că onorariul te-a ajuns la 25% din valoarea câștigului, înseamnă că afacerea a fost de succes pentru ambele părți, în schimb dacă vei câștiga dosarul, iar la final vei rămâne cu nimic, înseamnă că ai fost păcălit.

UPDATE septembrie 2017: Începând cu 30 septembrie 2017 intră în vigoarea Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 272/2017, prin care a fost stabilit Tabloul onorariilor minimale recomandate ale avocaților.

10. Solicită un exemplar al contractului de asistență juridică și documente fiscale pentru fiecare plată efectuată. Potrivit legii avocaturii, contractul de asistență juridică se încheie în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte. În plus, potrivit legislației fiscale, pentru orice plată efectuată pe teritoriul României avocatul este obligat să îți emită documente fiscale – factura fiscală și, în cazul plăților în numerar, chitanță fiscală. Solicită emiterea acestor documente de către avocatul pe care l-ai angajat, fiindcă numai astfel ai posibilitatea de a cere obligarea părții adverse la plata cheltuielilor tale de judecată. De asemenea, în situația în care ești nemulțumit de prestația profesională a avocatului angajat, legea avocaturii îți dă posibilitatea să soliciți decanului baroului din care avocatul face parte să dispună restituirea integrală sau parțială a onorariului, însă pentru a ți se admite plângerea trebuie în mod obligatoriu să atașezi copia contractului de asistență juridică și dovada plății onorariului.

11. Încearcă, pe cât posibil, să respecți programul de lucru al avocatului ales. Firește că o condiție importantă pentru alegerea unui avocat o reprezintă seriozitatea acestuia. În situația în care nu este de găsit la telefon, nu răspunde la email-uri sau te amână cu programarea unei consultații juridice, sfatul meu este să te reorientezi. Însă în același timp trebuie să înțelegi că, cel mai probabil, nu ești singurul lui client și că timpul avocatului este important, împărțit între ședințe de judecată, ore de studiu și de pregătire a dosarelor și consultații cu clienții. De asemenea, avocatul respectiv este om și are o viață extraprofesională, așa încât, în mod ideal, încearcă să respecți orele lui de lucru. Firește că de la această regulă există și excepții și că, în situații excepționale, îți poți contacta avocatul și în afara orelor de program, iar dacă acesta este serios și urgența o impune, îți va sări de îndată în ajutor.

12. Caută un avocat înainte să ai cu adevărat nevoie de el. Am păstrat cel mai bun sfat pentru final. În țările civilizate, cu o cultură juridică avansată, fiecare familie cultivă și păstrează o relație profesională, de lungă durată, cu un avocat la care apelează ori de câte ori trebuie semnat un act sau trebuie luată o decizie importantă cu consecințe juridice. În acest fel, se evită de cele mai multe ori stări conflictuale sau chiar litigii, evenimente cu impact major asupra bugetului pe termen lung al unei familii. De aceea, la fel ca în cazul unui medic, te sfătuiesc să apelezi periodic la un avocat, ori de câte ori situația o cere, iar nu doar atunci când poate fi târziu și nu poate fi nimic reparat.

Avocat Tudor Duca

Avocat Iasi, Bd. Dimitrie Cantemir nr. 2

bottom of page